Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Detta kommer Skatteverket granska i årets deklarationer!

2021-04-06

Förra året ökade inkomster från uthyrning av privatbostäder samt e-handel till följd av pandemin, därför görs en extra granskning av detta i årets deklarationer för att kontrollera att inkomsterna deklareras korrekt. Skatteverket kommer även granska de nya Rut-tjänsterna och det nya avdraget av grön teknik. 

 

Hyresinkomster från privatbostad
Den som hyr ut en privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet.

– Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och mycket pekar mot att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige än normalt, säger Henrik Kisterud, samordnare av uthyrningskontrollen på Skatteverket.

E-handel
Även e-handeln exploderade under 2020. Enligt branschstatistik köpte svenskarna för cirka 100 miljarder mer förra året än 2019, vilket motsvarar en ökning på 33 procent. Skatteverket ska framför allt granska mindre och medelstora företag med webshoppar, och särskilt dem som säljer till kunder utomlands.

– Vi letar efter oredovisade inkomster, både intäkter och moms, säger Marcus Pettersson, samordnare av e-handelskontrollen.

Nya skattereduktioner
Vidare blir det kontroller av de nya rut-tjänster som trädde i kraft vid årsskiftet. Det handlar om viss tvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad.

– Vi ser till exempel en risk att det kan bli fel vid tvätt eftersom det bara är vattentvätt som ger avdrag, inte kemtvätt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Om tvätterier bokför kemtvätt som vattentvätt leder det till snedvriden konkurrens.

Grön teknik
Från årsskiftet har Skatteverket fått uppgiften att hantera avdrag för installation av grön teknik. Även där kommer kontroller att genomföras.

 

Källa: Skatteverket